Jak wygląda dieta lekkostrawna?
Dieta lekkostrawna jest dietą leczniczą, którą należy stosować w przebiegu wielu chorób. Zalecana jest przede wszystkim po operacjach oraz u osób starszych. Jej podstawą jest spożywanie produktów, które nie obciążają żołądka. Dietetyk może skomponować jadłospis sprzyjający zdrowiu i dobremu samopoczuciu.
Jakie zasady ma dieta lekkostrawna?
Dieta lekkostrawna ma za zadanie odciążyć układ pokarmowy lub konkretny narząd, który wymaga leczenia. Łagodzone są dzięki niej wszystkie objawy związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Ogólny stan zdrowia zawsze poprawia się, jeżeli tylko jest prowadzona w prawidłowy sposób.
Najważniejszą zasadą jest eliminacja produktów oraz potraw ciężkostrawnych. Nie mogą one zalegać w żołądku, który potrzebuje wytchnienia. Lekka dieta wymaga ograniczenia produktów wędzonych, ostrych przypraw oraz produktów marynowanych. Należy unikać także produktów zawierających dużą ilość błonnika pokarmowego.
Z diety powinny zniknąć surowe warzywa i produkty zbożowe z pełnego ziarna. Zamiast nich należy przyjmować młode warzywa, dojrzałe owoce, drobne kasze, a także pieczywo graham. Istotne jest, aby dziennie jeść 4-5 nieobfite posiłki, a także pic minimum 1,5 l wody.
Kiedy i komu jest zalecana dieta lekkostrawna?
Dieta lekkostrawna zalecana jest przede wszystkim w okresie okołooperacyjnym, a także w czasie rekonwalescencji. Ten sposób odżywiania jest niezbędny przy wystąpieniu dolegliwości ze strony żołądka oraz jelit. Ograniczając spożywanie produktów nasilających produkcję soków żołądkowych, można ograniczyć skutki choroby.
Dietę lekkostrawną mogą stosować na co dzień osoby starsze. W podeszłym wieku wiele produktów trawionych jest znacznie gorzej, nie ma tolerancji na dania surowe, smażone, pieczone czy o dużej zawartości błonnika pokarmowego. Bardzo często ta dieta jest wdrażana także u pacjentów onkologicznych.
Jakie dieta lekkostrawna uwzględnia produkty, a jakich zakazuje?
Wśród dozwolonych produktów znajdują się jasne pieczywo, drobna kasza manna i kuskus, biały ryż, drobne makarony, zsiadłe mleko, kefir, jogurt naturalny, mleko słodkie, jaja na miękko, chuda wołowina, cielęcina, królik, kurczak, indyk oraz dorsz, pstrąg, flądra i sandacz, masło, słodka śmietanka, oleje roślinne podawane na zimno.
W diecie mogą znaleźć się gotowane, przetarte lub zmiksowane ziemniaki, marchew, buraki, szpinak, dynia, młoda fasolka szparagowa, surowa zielona sałata, pomidor bez skórki, tarta marchewka, jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, melony, woda niegazowana.
Absolutnie zakazanymi produktami są pieczywo pełnoziarniste, razowe, żytnie na zakwasie, grube kasze, grube płatki zbożowe, jajka smażone i na twardo, tłusta dziczyzna, wieprzowina, wołowina oraz łosoś, tłuszcze do smażenia, woda gazowana, alkohol, słodkie napoje.
Choć dieta lekkostrawna kojarzy się ze szpitalnym jedzeniem, prawidłowo skomponowana, może być naprawdę smaczna. Wystarczy jedynie wyszukać przepisy zdrowe, oparte na dozwolonych produktach.