Dieta w ciąży. Co wolno, a czego nie?
Kiedy kobieta jest w ciąży, powinna zadbać nie tylko o zdrowie dziecka, ale również o swoje. W tym czasie potrzebuje o wiele więcej witamin i minerałów – podwójną dawkę – niż przed ciążą. Dieta w ciąży może być naprawdę zróżnicowana. Ważne jest, aby zadbać o odpowiedni poziom białka, węglowodanów, zdrowych tłuszczy i innych składników. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wiele mówi się na temat tego, czego wolno, a czego nie wolno jeść podczas ciąży. Dla tych kobiet, które nie chcą zaszkodzić swojemu przyszłemu dziecku, ale nie chcą też rezygnować ze swoich ulubionych dań, powstała specjalna dieta pudełkowa. Dieta jest skierowana dla kobiet, które nie marzą o zrzuceniu zbędnych kilogramów – mogą to zrobić, kiedy już bobas pojawi się wśród żywych. Celem diet z pudełek, jest dostarczenie zbilansowanych posiłków, które są bogate w dobroczynne składniki odżywcze. Jak powinna wyglądać taka dieta w ciąży, aby nie zaszkodzić sobie, ani dziecku?
W ciąży przestrzegaj najważniejszych zasad
W czasie ciąży każda kobieta powinna przestrzegać kilku ważnych zasad. Takich, które będą chronić zarówno ją, jak i dziecko. Ważne, aby tak rozłożyć czas spożywania posiłków, aby koniec końców jeść regularnie 5 posiłków dziennie. W ten sposób ciężarna może zachować prawidłowy poziom dobrych składników we krwi, a także uregulować poziom glukozy we krwi oraz ustabilizować metabolizm.
Każdy posiłek – czy to ten przygotowany sam, czy też dostarczony w pudełku – powinien zawierać tyle wartościowych składników, aby zaspokoić potrzeby matki i dziecka. Kolejnymi ważnymi zasadami, które należałoby przestrzegać w ciąży, są:
- regularna aktywność fizyczna – taka, aby nie zaszkodziła dziecku, np. joga, czy też spacery,
- zero śmieciowego jedzenia typu fast food,
- zero słodyczy i słonych przekąsek,
- większe ilości spożywanego białka oraz warzyw,
- 3 litry płynów dziennie.
Poza wyżej wymienionymi ważne jest, aby ciężarna kobieta przyjmowała również kwasy tłuszczowe Omega-3. Te są obecne między innymi w rybach oraz w owocach morza. Jednak nie wszystkie frutti di mare nadają się dla ciężarnych. Dzieje się tak ze względu na to, że niektóre osobniki mają zbyt wysoką zawartość rtęci, która może źle wpłynąć na stan, w jakim jest matka i dziecko.
Dlaczego prawidłowe odżywianie podczas ciąży jest tak ważne?
To, co je matka, wpływa nie tylko na samo dziecko w brzuchu, ale też na to, jak będzie się ono czuło w późniejszym życiu. Czy będzie miało spokojne dzieciństwo, bez problemów ze zdrowiem. Nazywa się to dość nietypowo i może kojarzyć się trochę ze światem IT. Programowanie dziecka, bo to właśnie je mam na myśli, jest jednym z kluczowych czynników, które wpływają na dziecko, również w wieku dorosłym.
Jak to bardzo dobrze wyjaśnili biolodzy, metabolizm w organizmie dziecka kształtuje się już na poziomie życia płodowego. Ważne jest również to, w jakim otoczeniu życie matka. Czy jest stale narażona na zanieczyszczenia powietrza oraz dym tytoniowy, czy też pozwala sobie na różne zachcianki – koniec końców prowadząc do własnej otyłości. Ta ma ogromne znaczenie, jeżeli chodzi o masę początkową dziecka.
Odpowiednia dieta zapobiega takim chorobom, jak cukrzyca, która – jeżeli ma ją sama matka – może również zaatakować małe dziecko, które jeszcze nie zdążyło ujrzeć światła dziennego. Warto więc w tym czasie przestrzegać zaleceń, czy to lekarza, czy dietetyka.